Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld 

Onder de noemer Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld vatte Sien Vanmaele, inmiddels vast theatermaker bij Laika, in 2020 een onderzoekstraject aan waarin ze een antwoord zoekt op de vraag: ‘Kan ik vanuit de keuken de wereld redden?’. Sien is namelijk erg bezorgd over de staat van onze planeet en wil deze zorg graag omzetten in daadkracht. Via opleidingen, lectuur en interviews met experts verdiept ze zich in de fascinerende wereld van zeewier, zilte planten, zwammen, schimmels, bacteriën, fermentatie, insecten, zero waste, kweekvlees, bosbaden, … Zo verzamelt ze een schat aan informatie waaruit ze als artieste kan putten bij het creëren van verhalen die bijdragen tot een duurzamer manier van leven en een meer leefbare wereld.

Elk onderzoeksdeel wordt afgesloten met een kort publiek toonmoment in de vorm van een workshop - zowel virtueel als live. Alle verworven kennis verwerkt Sien vervolgens in een live performance waarin ze de toeschouwers laat kennismaken met ongekende smaken en geuren. Dat deed ze al in ZEEMAAL, dat op de Zomer van Antwerpen 2022 in première ging en geselecteerd werd voor de theaterfestivals in Vlaanderen en Nederland (2023). En dat doet ze opnieuw in LANDMAAL dat in een pilootversie werd gepresenteerd tijdens het festival BLOK-BLOC 2023 op Linkeroever in Antwerpen en eind december 2023 in première ging. Nog later volgt LUCHTMAAL, het sluitstuk van deze trilogie over het voedsel van de toekomst. En tussen beide performances in, maakt Sien samen met theatermaker Sofie Joan Wouters haar eerste voorstelling voor een jong publiek: WIER (10+), waarin kinderen zelf allerlei hapjes bereiden op basis van het ‘groene goud’ uit de zee.

Heb je interesse in Siens onderzoekstrajecten voor zowel LUCHTMAAL als WIER, dan kan je haar helpen met de organisatie van toonmomenten van de workshops. Denk je aan potentiële lokale partners (producenten, experten, enz) die een interessante bijdrage kunnen leveren aan haar onderzoek, aarzel dan niet contact met haar op te nemen via sien@laika.be.

Speeldata
Toon voorbije speeldataVerberg voorbije speeldata
Februari 2021
Amsterdam
De Brakke Grond
Beyond the Black Box (0)20/626.68.66
vr12/0220:00
za13/0219:30
April 2021
Antwerpen
Zomer Van Antwerpen
besloten voorstelling 032248539
vr23/04
Mei 2021
Vlaamse Milieumaatschappij
besloten voorstelling
wo19/05
Juni 2021
Terschelling Midsland
za12/0611:00
zo13/0611:00
Juli 2021
Oostende
KAAP Oostende 059 26 51 27
za03/0713:00, 16:00
zo04/0713:00, 16:00
Augustus 2021
Middelburg
Theaterproductiehuis Zeelandia / Zeeland Nazomerfestival
Watersnoodmuseum
za28/0815:00
zo29/0815:00
di31/0815:00
September 2021
Middelburg
Theaterproductiehuis Zeelandia / Zeeland Nazomerfestival
Watersnoodmuseum
wo01/0915:00
do02/0915:00
vr03/0915:00
za04/0915:00
Oktober 2021
Amsterdam
do21/10
Amsterdam
Brainwash Festival
Theater Bellevue
zo31/1013:40
Februari 2022
Hasselt
zo06/0214:00, 17:00
April 2022
Design Museum
za23/04
Februari 2023
Brugge
KAAP De Groenplaats 050/33.03.83
za11/0214:00, 17:00
Augustus 2023
Almere
’n Wilde Keuze
Eiland Utopia
zo27/08
Februari 2024
Amsterdam
De Brakke Grond
Beyond the Black Box (0)20/626.68.66
do01/0219:30
vr02/0219:30
za03/0215:30
Oostende
KAAP Oostende 059 26 51 27
zo04/0214:00, 15:30
Juni 2024
zo23/0613:00
Pers
31/08/2021
Koken bij Watersnoodmuseum, als voorbereiding op het einde van de wereld
"Vanmaele [...] maakt van haar kookworkshop een intense, bijna heilzame sessie. Geen zintuig blijft onberoerd. Ze laat je kijken, luisteren, ruiken, voelen en proeven en zorgt ervoor dat je, met het Watersnoodmuseum en de Oosterschelde op een steenworp afstand, net iets anders naar de wereld gaat kijken."
15/02/2021
Een beetje hoop vanuit de keuken
"Als er met het medium zelf gespeeld wordt en er interactie gecreëerd wordt, dan krijgen die online-performances een plezierige en artistieke meerwaarde."
02/02/2021
Dankzij een gebroken hart...
"Wie deelneemt, ontvangt de link naar de livestream, een boodschappenlijstje en een stapel verhalen over het hoofdingrediënt, van spirulina via madeliefjes tot zeewier en zwammen."