Onder de noemer Kookworkshops ter voorbereiding op het einde van de wereld vatte Sien Vanmaele, inmiddels vast theatermaker bij Laika, in 2020 een onderzoekstraject aan waarin ze een antwoord zoekt op de vraag: ‘Kan ik vanuit de keuken de wereld redden?’. Sien is namelijk erg bezorgd over de staat van onze planeet en wil deze zorg graag omzetten in daadkracht. Via opleidingen, lectuur en interviews met experts verdiept ze zich in de fascinerende wereld van zeewier, zilte planten, zwammen, schimmels, bacteriën, fermentatie, insecten, zero waste, kweekvlees, bosbaden, … Zo verzamelt ze een schat aan informatie waaruit ze als artieste kan putten bij het creëren van verhalen die bijdragen tot een duurzamer manier van leven en een meer leefbare wereld.
Elk onderzoeksdeel wordt afgesloten met een kort publiek toonmoment in de vorm van een workshop - zowel virtueel als live. Alle verworven kennis verwerkt Sien vervolgens in een live performance waarin ze de toeschouwers laat kennismaken met ongekende smaken en geuren. Dat deed ze al in ZEEMAAL, dat op de Zomer van Antwerpen 2022 in première ging en geselecteerd werd voor de theaterfestivals in Vlaanderen en Nederland (2023). En dat doet ze opnieuw in LANDMAAL dat in een pilootversie werd gepresenteerd tijdens het festival BLOK-BLOC 2023 op Linkeroever in Antwerpen en eind december 2023 in première ging. Nog later volgt LUCHTMAAL, het sluitstuk van deze trilogie over het voedsel van de toekomst. En tussen beide performances in, maakt Sien samen met theatermaker Sofie Joan Wouters haar eerste voorstelling voor een jong publiek: WIER (10+), waarin kinderen zelf allerlei hapjes bereiden op basis van het ‘groene goud’ uit de zee.
Heb je interesse in Siens onderzoekstrajecten voor zowel LUCHTMAAL als WIER, dan kan je haar helpen met de organisatie van toonmomenten van de workshops. Denk je aan potentiële lokale partners (producenten, experten, enz) die een interessante bijdrage kunnen leveren aan haar onderzoek, aarzel dan niet contact met haar op te nemen via sien@laika.be.