Stootkeuken 
Klein bier op het Plein der zinnen

In 2019 is het 450 jaar geleden dat Pieter Bruegel de Oude overleed. Het Openluchtmuseum in Bokrijk pakt vanaf 6 april 2019 uit met De wereld van Bruegel, een groots evenement dat je meeneemt in de wereld van de Vlaamse meester.
Laika zet op het Plein der Zinnen zijn schouders onder dit project, met de openluchtvoorstelling Bravo! meneer Bruegel, de Stootkeuken en het Geurendiorama.


In een tot mobiele keuken omgebouwde stootkar, serveren we twee gerechten: de Paradijskoek en het Kleyn Bier. Die creëerde Peter De Bie op basis van vaak gebruikte ingrediënten uit de 16e-eeuwse volkskeuken.

PARADIJSKOEK

Vers gestreken wafel van masteluin, op smaak gebracht met paradijskorrel, huttentut en gekarameliseerde appel

Masteluin - Roggegebak smaakte ietwat zurig. Tarwebloem was duur, maar deze mengeling van beide granen maakte het dagelijkse brood en het feestelijk gebak licht en lekker.

Dedermeel - Deder of huttentut groeide als onkruid tussen het graan en werd mee geoogst. Dedermeel heeft een subtiele koolsmaak. In de 16e eeuw haalde men daarvoor z’n neus op, maar vandaag raakt die stilaan geliefd in de gastronomische keuken.

Oersuiker of moscovadosuiker - De smaak van oersuiker lijkt erg op die van ruwe suiker, die vanaf het begin van de 16e eeuw vanuit de suikerrietplantages naar de haven van Antwerpen verscheept werd. Suiker was ten tijde van Bruegel een luxeproduct. Men gebruikte het met mondjesmaat en alleen als het feest was.

Paradijskorrel - Een andere naam voor deze specerij is Mallaguetta- of Maniguettepeper. De korrel is het zaad van een moerasplant en heeft een fruitige pepersmaak. De naam verwijst naar het aards paradijs. Dat lag, zo dacht men, even voorbij de vindplaats van deze korrel aan de Afrikaanse Westkust.

Appels - Werden vaak gebruikt in de 16e-eeuwse keuken. Om de verschillende appelvariëteiten te bewaren tot in de lente werden ze ingekuild of opgeslagen in kelders en op zolders.

Mastel - De Paradijskoek heeft, voor die in het hete grillijzer wordt geperst, de vorm van een mastel. Dit is een eeuwenoud gebak dat werd gegeten bij feesten, maar ook bij allerlei rituelen. De ronde vorm zou verwijzen naar de cyclus van de seizoenen. In Gent kent men de ‘gestreken mastel’, waarop deze Paradijskoek is geïnspireerd. Het wafelmotief verwijst naar de vele wafels op Bruegels schilderij De Strijd tussen Carnaval en Vasten.

KLEYN BIER
Licht sprankelend alcoholvrij bier van hopsiroop en de bio-graandrank Nagra

Klein bier, zo heette in de 16e eeuw het zeer lichte, gehopte bier dat jong en oud dagelijks dronk. Dit Kleyn Bier is een hedendaagse variant daarvan en bevat siroop van hop, dat in Bruegels tijd in deze streken welig groeide. Aangelengd met de gefermenteerde, biologische graandrank Nagra, levert dit een licht sprankelende drank op met een frisse, zoetzure smaak. 100% alcoholvrij en ideaal als dorstlesser!

De volledige recepten vind je hier.

Tijdens De wereld van Bruegel kan je de Stootkeuken bezoeken op het Plein der Zinnen: na de voorstelling Bravo! meneer Bruegel worden de Paradijskoek en het Kleyn Bier er uitgedeeld aan de toeschouwers, en buiten de opvoeringstijden kan je er op zon- en feestdagen terecht voor een degustatie, waarbij we je vertellen over de gebruikte ingrediënten en de 16e-eeuwse volkskeuken.

Wat vond je van Stootkeuken? Laat je reactie achter!
Naam
E-mailadres (niet verplicht)
Reactie
Gelieve de verplichte velden in te vullen.
Je reactie is verzonden.

Klaar
STOOTKEUKEN ONTWERP Anton Van Haver, Peter De Bie REALISATIE Anton Van Haver, Tim Vanhentenryk BEMANNING Anouk David, Celia Fechas, Britt Tack, Michiel Van Opstal MET DANK AAN Openluchtmuseum Bokrijk PARADIJSKOEK RECEPT Peter De Bie INHOUDELIJKE RESEARCH Jeroen Van Vaerenbergh, Mieke Versyp MET DANK AAN Bakkerij Tomassen, Migino KLEYN BIER RECEPT Peter De Bie op basis van Nagra
Trailer